Jaarlijks beoordeelt de overheid welke zorg er binnen het basispakket valt en welke zorg er niet meer door de overheid vergoed wordt. Om deze reden is het van belang om elk jaar weer te bekijken of jouw zorgverzekering nog bij jouw wensen past. Door de nieuwe plannen die het kabinet elk jaar op Prinsjesdag bekend maakt, kan jouw pakket bij je huidige zorgverzekeraar ineens een stuk duurder uitvallen. Bij Verlaagjemaandlasten.nl vind je de zorgaanbieder die bij jou past. Vanaf half november tot 31 december kun je van verzekeraar overstappen, vergeet dus niet op tijd je keuze door te geven.
Waarom jaarlijks je zorgverzekeringen opnieuw bekijken?
Naast de bovengenoemde veranderingen vanuit de overheid, kan jouw persoonlijke situatie dit jaar ook anders zijn dan de voorgaande jaren. Het is verstandig om te bekijken of de huidige zorgverzekering nog voldoende dekking biedt voor de kosten die jij dit jaar verwacht. Onder te verwachten kosten kan bijvoorbeeld een tandartsbezoek vallen. Weet je niet wat je dit jaar kunt verwachten, maar wil je ook geen risico nemen? Dan kun je hier ook je nieuwe premie op uitzoeken. Je kan elk jaar een aardig bedrag besparen op je zorgpremie door naar de juiste verzekeraar over te stappen. Maak gebruik van de zorgverzekering tool om verzekeringen, pakketten en premies te bekijken.
Breng je zorgwensen vooraf in kaart
Ieder jaar veranderen de zorgpremies en de diensten die wel of niet gedekt worden binnen de basisverzekering. De verzekeraar die dit jaar het beste bij je past, hoeft dus niet de verzekeraar te zijn die volgend jaar het beste bij je past. Verwacht je dit jaar meer bezoeken aan een fysiotherapeut of moeten je verstandskiezen er binnenkort uit? Het is goed om elk jaar opnieuw stil te staan bij jouw zorgwensen.
Drie soorten polissen
Budgetpolis:
Wanneer je weinig zorgkosten verwacht en genoegen neemt met een beperkte keuze aan ziekenhuizen, dan is deze polis interessant voor jou. Met de budgetpolis kun je geld besparen als alles goed gaat qua gezondheid. Mocht je echter wel onverwachts intensieve zorg nodig hebben bij een niet gecontracteerde zorgaanbieder, dan kunnen de kosten hoog oplopen. De premie is lager door het beperkte aanbod aan zorgverleners. Niet alle zorgverzekeraars bieden deze polis aan.
Naturapolis:
Met deze polis kun je alleen terecht bij gecontracteerde zorgaanbieders. Er is binnen deze polis een zeer uitgebreid aanbod aan zorgverleners. De kosten van de naturapolis liggen hoger dan die van de budgetpolis maar je krijgt er wel meer zorgaanbieders voor terug. Bekijk wel altijd de polisvoorwaarden om te zien of jouw zorgverlener hier ook tussen staat.
Restitutiepolis:
Wanneer je de mogelijkheid wil om bij elke zorgverlener terecht te kunnen, dan is de restitutiepolis een goede optie. Zelfs wanneer je zorgverzekeraar geen contract heeft met een zorgverlener, dan kun je hier wel altijd terecht. De kosten worden met deze polis in de meeste gevallen vergoed. Het komt wel eens voor dat je eerst zelf de kosten moet betalen om deze later van jouw verzekeraar terug te krijgen. Voor deze keuzevrijheid betaal je wel de hoogste kosten, van alle polissen is dit namelijk de duurste.
Het verschil tussen het verplicht- en vrijwillig eigen risico
Het verplicht eigen risico wordt elk jaar op Prinsjesdag gepresenteerd. Voor 2018 blijft het vastgesteld eigen risico 385 euro, net als het voorgaande jaar. Op Prinsjesdag werd er wel een stijging van het eigen risico aangekondigd maar dit is toch teruggedraaid. De verwachting is dat de zorgpremie wel gaat stijgen. Naar schatting zal de maandpremie met ongeveer 6 euro stijgen, dat komt uit op 72 euro per jaar. Uiteindelijk zal elke zorgverzekeraar zijn premie hier op afstemmen, deze kan per zorgverzekeraar wel iets hoger of lager uitpakken. Wanneer je van zorgdiensten gebruikt maakt dan kunnen bepaalde onderdelen binnen je eigen risico vallen, denk aan: bloed prikken, bepaalde medicijnen en ziekenhuisopnames. Het verplicht eigen risico is van toepassing op iedereen vanaf 18 jaar.
Het is mogelijk om naast het verplichte eigen risico ook voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. De hoogte van het vrijwillig eigen risico kun je zelf bepalen, het maximum ligt op 500 euro. Kies je voor een hoger eigen risico dan hoef je minder premie te betalen.
Dekking zorgverzekering - aanvullend of niet?
Een ander heikel punt zijn de aanvullende verzekeringen. Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt of niet, dat ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Ben je op dit moment gezond en verwacht je ook komend kalenderjaar weinig zorgkosten? Ga eerst eens na hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoe vaak je er daadwerkelijk gebruik van zult maken. Het kan in sommige gevallen goedkoper zijn om de kosten van losse bezoeken op je te nemen in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij ons kun je de premies van verschillende zorgverzekeraars met en zonder aanvullende verzekeringen bekijken en zo de juiste keuze maken.
Wanneer kun je van zorgverzekering overstappen?
Je kunt jaarlijks maar één keer overstappen van zorgverzekeraar. Hier heb je per jaar zes weken de tijd voor: tussen half november en 31 december krijgt iedere Nederlander de mogelijkheid om van zorgverzekering te wisselen. Stap je binnen deze periode over, dus vóór 1 januari van het daaropvolgende jaar, dan zegt je nieuwe verzekeraar doorgaans je oude zorgverzekering op. Zo heb je hier verder geen omkijken meer naar. Indien je zelf je huidige zorgverzekering opzegt, dan heb je nog tot 31 januari om een andere zorgverzekering af te sluiten. Heb je een verzekering gevonden die bij je past? Stap dan gemakkelijk en snel over via de zorgverzekering tool. Na het afsluiten van een andere zorgverzekering heb je overigens nog een wettelijke bedenktijd van veertien dagen om je overstap kosteloos en zonder opgaaf van reden te kunnen annuleren.
Tussentijds overstappen van zorgverzekering
Hoewel je dus in principe maar één keer per jaar kunt wisselen van zorgverzekering, gelden er wel een aantal uitzonderingen op de regel. In bepaalde situaties kun je wel tussentijds overstappen:
• indien je gaat scheiden en je persoonlijke situatie veranderd;
• indien je dit jaar volwassen word (18+);
• indien je uit het buitenland (terug) komt;
• indien het zorg collectief waarbij je bent aangesloten opgeheven wordt;
• indien je je premie en aanvullende dekkingen omhoog wilt schalen;
• indien je uit een militair dienstverband komt;
• indien je nog geen zorgverzekering hebt en dus een nieuwe verzekering moet afsluiten.
Is één (of meerdere) van het bovenstaande op jou van toepassing, dan kun je op ieder moment van het jaar overstappen. Je bent namelijk zelfs wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Ook dan is het voortijds bekijken van verschillende verzekeringen verstandig, zo weet je zeker dat je beste (of goedkoopste) zorgverzekering vindt.