In het verleden al eerder overgestapt?
De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kun je aan het eind van de overeengekomen contractperiode (meestal een jaar) kosteloos opzeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Indien je een contract voor bepaalde tijd voortijdig opzegt, kan het zo zijn dat je energieleverancier een opzegvergoeding, ook wel overstapboete genoemd, in rekening brengt. In enkele gevallen vergoedt je nieuwe leverancier deze boete. De hoogte van de vergoeding hangt af van je leverancier, en de resterende looptijd van je contract.
Let op de einddatum van je contract
Het is belangrijk om bij het overstappen van energieleverancier te kijken naar de einddatum van je huidige contract. Stap je te ver van te voren over, wordt er in de meeste gevallen een opzegvergoeding berekent, zoals hierboven is uitgelegd. De welkomstpremie of -bonus weegt dan vaak niet op tegen de opzegvergoeding die je moet betalen.
Het juiste moment om over te stappen
Maar al met al, wat is nou het juiste moment om over te stappen? Dat hangt af van je eindafrekening en de looptijd van je huidige contract. Je maandtermijn is afgesteld op je jaarlijkse verbruik. Dit bedrag is elke maand hetzelfde, waardoor je in de zomer teveel betaalt ten opzichte van je verbruik en in de winter te weinig. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan is het in de regel het verstandigst om vóór de koude wintermaanden over te stappen. Zo voorkom je dat je naheffing krijgt van je oude leverancier. Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan zul je moeten wachten totdat deze is afgelopen. Per saldo maakt het uiteindelijk niets uit: wat je bij de ene leverancier te veel betaalt, krijgt je bij de andere terug. Je betaalt altijd voor de energie die je verbruikt.