Verbruik elektriciteit wereldwijd flink gedaald tijdens coronacrisis
Wereldwijd is de vraag naar elektriciteit flink gedaald tijdens de coronacrisis. In 2020 verbruikten we over de hele wereld maar liefst 2 procent minder stroom. Een “historische” schok, zo noemt het Internationale Energie Agentschap (IEA) de corona-elektriciteits’ dip.
Een coronadip, zo noemt het Internationale Energie Agentschap de wereldwijde daling in de vraag naar elektriciteit. Met recht, want we gebruikten met ons allen dik 2 procent minder stroom. De oorzaak heeft natuurlijk alles te maken met de rem die ineens op vrijwel alles stond door alle coronamaatregelen overal in de wereld.
Groeiende economie, groeiende energievraag
Het agentschap denkt ook dat de vraag naar energie in 2021 weer zal stijgen. De economie zal komend jaar naar verwachting weer groeien. Het IEA voorspelt daarbij een groei van 3 procent in de vraag naar elektriciteit. De verwachte toename is daarmee wél lager dan die van vlak na de financiële crisis in 2010. Toen steeg de vraag naar stroom wereldwijd met zo’n 7 procent.
Verschillen wereldwijde elektriciteitsvraag
Hoe Nederland het deed in vergelijking met de rest van de wereld en Europa? In ons land daalde de elektriciteitsvraag dit jaar met 1,5 procent. Een stukje lager dan wereldwijd bekeken. Maar ook flink lager dan veel landen binnen de Europese Unie. Zo nam de vraag in het Verenigd Koninkrijk af met 6 procent. Ook in Italië verbruikte men minder stroom: maar liefst 5,9 procent. En in Spanje daalde de vraag met 5,7 procent.
Opmerkelijk: in China daalde de vraag naar elektriciteit niet in 2020. Sterker nog, daar nam het verbruik toe met 2 procent. Daarmee is China de enige grote economie waar de elektriciteitsvraag toename in dit coronajaar.