Prijs energie steeg afgelopen 10 jaar met 14 procent
In de afgelopen 10 jaar is de prijs van energie met 14 procent gestegen. Daarmee stegen de energieprijzen iets minder hard dan de inflatie, die in dezelfde periode 16 procent steeg. De elektriciteitsprijzen groeiden met 17 procent, terwijl gas 13 procent duurder werd.
De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS). De instantie sloeg aan het verzamelen en rekenen naar aanleiding van de stijgende energieprijzen van dit jaar. Zij concludeerden dat de gemiddelde energierekening begin 2019 met 334 euro is gestegen.
Grootste kostenpost: energiebelastingen
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 3.034 kilowattuur stroom en 1.466 kubieke meter aardgas. Daarmee komt de energierekening dit jaar op een totaal van 2.074 euro, aldus het CBS.
Hogere energiebelastingen zijn de belangrijkste oorzaak van de grote prijsstijging. Bijna de helft van de energierekening gaat op aan belastingen. Een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar 101 euro meer belasting op gas en 61 euro meer belasting op stroom.
Hogere tarieven stroom en gas
Ook energiebedrijven rekenen hogere tarieven voor stroom en gas. Stroom steeg met 31 procent, gas met 20 procent. Aanzienlijke én merkbare prijsverhogingen, waardoor de energierekening nog eens 175 euro uitvalt.
De reden van de prijsstijgingen lijken te liggen in hogere CO2-emissierechten en de sluiting van meerdere energiecentrales. Ook had 2018 een aantal zeer koude maanden, waardoor er meer gas en elektriciteit werd verbruikt.
Zelf besparen op je energierekening
Ook de komende jaren zullen de energierekeningen steeds wat hoger uitvallen. Door prijs- en tariefstijgingen van verschillende onderdelen van de energierekeningen, zoals Opslag Duurzame Energie en energiebelastingen, zullen de kosten onderaan de streep vermoedelijk blijven toenemen.
Zelf de hoogte van de energierekening beïnvloeden? Dat kan natuurlijk nog steeds. Vergelijk energieleveranciers, kies je voor jou voordeligste én stap over!