Per 1 juli tarieven omlaag bij alle energieleveranciers
Vanaf 1 juli worden de nieuwe energietarieven bekendgemaakt. Ieder huishoudens krijgt hierover een mail of brief. Dit jaar is het goed nieuws, want de variabele tarieven voor stroom en gas dalen bij alle energieleveranciers. Zo blijkt uit onderzoek onder leveranciers, inkopers en experts op de energiemarkt.
De variabele prijs voor elektriciteit daalt tussen de 2 en 4 procent en voor gas zelfs tussen de 4 en 8 procent. Voor meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens gaat daardoor de energierekening omlaag. Gemiddeld gaat het om tussen de 30 en 60 euro op jaarbasis.
Lagere energierekening
Het is vooral de daling van de gasprijzen die invloed hebben op onze energierekeningen. Het gasverbruik is namelijk goed voor ongeveer de helft van de totale rekening. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1600 m3 wordt de gasrekening tussen de 25 en 50 euro minder en zo’n 5 tot 10 euro voor elektriciteit.
De nieuwe, gunstige tarieven gaan dus per 1 juli in voor alle klanten met een contract met variabele tarieven. Dat betreft ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens. Dit jaar is het voor velen dus automatisch besparen op de energielasten. Dat kan natuurlijk een nog veel grotere besparing zijn wanneer je als consument ook nog eens de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt.
Voordeel consument
Volgens netbeheerder TenneT hebben we de daling van de tarieven voor elektriciteit vooral te danken aan ons goed verbonden netwerk met de Europese landen om ons heen. TenneT-woordvoerder Jeroen Brouwers: "We hebben een groot aantal verbindingen over land en zee met Duitsland, Noorwegen en binnenkort Denemarken. Ook is er nu meer handel mogelijk in elektriciteit tussen Europese landen door een slimme koppeling van systemen en handelsmarkten.”
De goede verbindingen met de buitenlandse energiemarkten en -systemen maakt het o.a. mogelijk om goedkope groene stroom uit Duitsland ons land binnen te halen. Dit levert de Nederlandse consument naar schatting jaarlijks zo’n 80 miljoen euro op. De daling van de gasprijs heeft overigens met name te maken met de afnemende vraag. Deze neemt al enkele jaren af door betere isolatie en de zachte winters die we in ons land hebben. Daarnaast speelt ook de dalende olieprijs een rol.
Bron: nu.nl, energienieuws.nl