Omschakeling duurzame warmte te kostbaar
Wonen zonder aardgas te verbruiken. Dat is het streven voor de toekomst. Dat betekent ook dat huishoudens moeten omschakelen naar duurzame warmte. En dat is voor de meeste huiseigenaren een te dure aangelegenheid, aldus een onderzoek in opdracht van Milieudefensie.
De overheid zou moeten bijspringen. Zo vindt de milieuorganisatie. Een aannemelijk advies, zeker wanneer je je bedenkt dat de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp al gauw op zo’n 18.000 euro komt voor een gemiddelde rijtjeswoning. Een flinke investering dus, zeker voor een gemiddeld Nederlands huishoudens.
Dure duurzame investering
“Zelfs als zou men het graag willen, een dergelijke investering in een warmtepomp of in de isolatie van een woning is voor een groot deel van de huiseigenaren gewoonweg niet haalbaar”, aldus Donald Pols, directeur van Milieudefensie. “Mensen met een minder gevulde portemonnee kunnen erdoor in de problemen raken. Naast dat we dat niet willen is het bovendien oneerlijk.”
Verschillen grote steden en kleine gemeenten
Het onderzoek werd uitgevoerd door Ecorys. Het internationale onderzoeks- en beleidsadviesbureau bekeek per buurt wat de meest betaalbare alternatieven zijn voor verwarming met aardgas. De uitkomsten werden vergeleken met het gemiddeld inkomen en energieverbruik in diezelfde buurt.
Vooral in grote steden - waar de inkomens hoger liggen - blijken collectieve warmtenetten de meest voordelige en haalbare oplossing. Woon je in een kleinere gemeente dan is deze optie minder haalbaar. “En juist ook hier is volgens de onderzoeker een dergelijke collectieve oplossing gewenst, mede omdat de inkomens in de kleinere gemeenten lager liggen. Bovendien is stadsverwarming hier momenteel maar voor 20 procent van de huishoudens beschikbaar”, aldus Ecorys.
Duurzame afspraken en doelen
Volgens Milieudefensie laat het rapport zien dat overheidssteun in de vorm van bijvoorbeeld subsidies noodzakelijk zijn. “Komt er voor de huiseigenaren niet voldoende financiële steun vanuit de overheid, dan zitten we samen met een grote uitdaging”, vertelt Pols. “De omschakeling van gas naar duurzame warmte komt dan niet van de grond. En met het Energieakkoord hebben we toch echt afspraken na te komen en doelen te behalen.”