Groene stroom: elektriciteitsnet Nederland afhankelijker van weersomstandigheden
Groene energie en gunstige weersomstandigheden hebben alles met elkaar te maken. Vooral als het gaat om het Nederlandse elektriciteitsnet; vanaf 2025 wordt onze stroomvoorziening afhankelijker van weer en wind. Vanaf dat jaar gebruiken we meer wind- en zonne-energie én halen we meer energie uit buurlanden.
Ons elektriciteitsnet wordt afhankelijker van weersomstandigheden, zo blijkt uit het Leveringszekerheidrapport van netbeheerder TenneT. De komende drie jaar kunnen we als het op de levering van stroom aankomt goed uit de voeten met de binnenlandse productie. Vanaf 2025 wordt er meer geïmporteerd vanuit het buitenland.
Energie importeren? Risico spreiden!
Stroom uit het buitenland halen, dat zal geen problemen opleveren, zo laat Maarten Abbenhuis van TenneT weten. "Het is al vaker voorgekomen dat we als Nederland afhankelijk waren van de import van stroom, in al die eerdere periodes kwam de leveringszekerheid niet in gevaar."
Waar wél meer nadruk op komt te liggen is het weer. Of eigenlijk: de weersomstandigheden, daar worden we met ons allen afhankelijker van. Dit komt omdat er op dit moment in vrijwel alle Europese landen wordt gewerkt aan een omslag naar duurzame energie. En dat kan voor uitdagingen zorgen. Vergelijk je het weerbeeld en klimaat van Nederland, België en Duitsland, dan zijn de weersomstandigheden vergelijkbaar – we hebben vrijwel hetzelfde weer.
Waait het niet in Nederland dan waait het zeer waarschijnlijk ook niet in Duitsland. “In zo’n situatie wordt het moeilijk om aan stroom te komen”, legt een woordvoerder uit. “Het is dus belangrijk dat we ook inzetten op verbindingen met het Verenigd Koninkrijk; daar wordt meer gebruikgemaakt van kernenergie. En met Noorwegen, waar ze waterkrachtcentrales gebruiken. Bovendien verschillen de weersomstandigheden daar iets van de onze.”
Investeren in duurzame energie
Je zou denken: waarom produceren we dan gewoon niet wat meer stroom binnen Nederland? Dat lukt helaas niet, want de binnenlandse productie vermindert door de sluiting van gas- en kolencentrales. Vanaf 2025 sluiten er meer gascentrales. Voor de productie van stroom mogen er vanaf 2030 geen kolen meer gebruikt worden. En dat terwijl verwacht wordt dat het verbruik van elektriciteit alleen maar zal stijgen. "We zullen dus meer moeten investeren in duurzame energie”, aldus TenneT. “Tot die tijd zullen we meer moeten importeren vanuit onze buurlanden."