Europeanen bezorgd over online privacy
Europese internetgebruikers zijn meer bezorgd over hun privacy en veiligheid in vergelijking tot internetters op andere plaatsen in de wereld. Zo’n 62 procent van de Europeanen zegt zich zorgen te maken over de eigen privacy in het Internet of Things-tijdperk. Dat blijkt uit onderzoek van het Ponemon Institute.
In Japan maakt 49 procent zich hierover zorgen en in de VS zo’n 44 procent. Dat maakt de Europeaan koploper in bezorgdheid. Van de bezorgde Europese internetgebruiker geeft bovendien 49 procent aan dat de zorgen in de afgelopen vijf jaar zijn toegenomen.
Internet of Things
Belangrijkste reden van de toegenomen bezorgdheid is de groei van het gebruik van mobiele apparaten als smartphones en tablets. Voor bijna de helft van de Europeanen wegen de voordelen van het Internet of Things (machines, auto’s, apparaten zoals thermostaten en koelkasten etc. die in verbinding staan met het internet) niet op tegen de zorgen over privacy of veiligheid.
Veel consumenten voelen zich geremd om smart devices te gebruiken. De belangrijkste reden is de onzekerheid en het gebrek aan controle over hoe persoonlijke informatie wordt verzameld, gedeeld en opgeslagen.
Geld voor gegevens
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat we graag van fabrikanten horen welke gegevens zij van ons verzamelen. Bovendien wil bijna 70 procent compensatie ontvangen bij verlies of diefstal van informatie. Toch begrijpt de helft van de ondervraagden dat persoonlijke gegevens waardevol zijn voor organisaties.
Bijzonder detail is dat wij Europeanen minder geneigd zijn ons online gedrag aan te passen in ruil voor meer garantie op privacy. Sterker nog, de helft van de ondervraagden is zelfs bereid persoonlijke informatie te verkopen. Voor zo’n 74 euro verkopen we onze wachtwoorden, gevolgd door informatie over hun gezondheid (31 euro) en betaalgegevens zoals creditcards (19 euro).
Bron: ‘Privacy and Security in a Connected Life’, Ponemon Institute