Ga naar overzicht

Dataverbruik mobiel internet meer dan verdubbeld in één jaar

26-02-2015 11:28

Consumenten hebben in het afgelopen jaar meer dan het dubbele aan mobiele data verbruikt in vergelijking tot 2013. Ook groeide het aantal glasvezelaansluitingen en het kopernetwerk. Nederlanders zijn meer en vaker online dan ooit. En bovendien overal. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De cijfers die de ACM opstelde voor de telecommarkt laten zien dat het verbruik van mobiel internet in twaalf maanden tijd meer dan verdubbeld is. In vergelijking tot twee jaar daarvoor, in 2012, is er zelfs sprake van een verdriedubbeling. 

Mobiel internet vs vast breedband

De enorme groei is vooral te danken aan de investeringen en uitbreiding van het 4G netwerk, aldus toezichthouder ACM. Meer en meer providers hebben mobiel internet via 4G in hun standaard aanbod opgenomen. Vooral Tele2, KPN, T-Mobile en Vodafone hebben de afgelopen tijd aanzienlijk geïnvesteerd in de nieuwe technologie.

Het lijkt erop dat snel mobiel internet een serieuze concurrent wordt van het vaste breedband internet. Consumenten lijken ook steeds meer gewend te raken aan het kunnen beschikken over internet op elke plek waar zij maar komen. De groei van het mobiele datagebruik is eveneens het gevolg van een forse toename van het aantal smartphonegebruikers.

Glazvezel meest populair

Behalve naar de bewegingen in mobiel dataverbruik is er ook gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van televisie-abonnementen. In de tweede helft van 2014 is het aantal met 6.500 abonnees afgenomen. Wel keken mensen meer tv via glasvezel en kabel. Het aantal digitale aansluitingen steeg aanzienlijk. 

Glasvezel blijft overigens het meest populair, zo blijkt uit het onderzoek van ACM. Het aantal huishoudens met een glasvezelaansluiting steeg van een half miljoen in 2010 naar bijna 2 miljoen in 2014. Zo’n 9 procent van de Nederlandse huishoudens bezoekt internet via glasvezel, 48 procent maakt gebruik van kabel en 43 procent via een DSL-verbinding.

 

Bron: ACM