Ga naar overzicht

ACM: ‘Veel keuze voor de Nederlandse energieconsument'

29-04-2016 11:48

De energiemarkt heeft de Nederlandse consument veel te bieden. In geen andere Europees land is er zoveel te kiezen: een lage prijs, groene stroom, energie van Nederlandse of buitenlandse bodem of overstappen naar een andere leverancier wanneer je dat wilt. Daarmee heeft de consument de hoogte van de energiekosten zelf voor een groot deel in hand, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Vooral dat laatste, overstappen naar een andere, goedkopere energieleverancier, is bijzonder populair. Ondanks de dalende energieprijzen stapten er in 2015 zelfs meer huishoudens over dan eerder in de afgelopen 20 jaar. Meer dan 15 procent maakte de switch naar een voordeliger energie-aanbieder.

Besparen op energiekosten door overstap

Nederland doet het hiermee een stuk beter dan het Europees gemiddelde. Dat ligt namelijk op 6 procent. Het is overigens niet zo vreemd dat de Nederlander graag overstapt, want volgens de ACM kunnen overstappers tot wel 375 euro besparen op hun energienota. Vooral de consument die voor het eerst de overstap maakt, bespaart het meest op de energiekosten.

Energiekosten dalen ieder jaar 

Besparen op energiekosten is bovendien makkelijker dan veel consumenten denken. Het bedrag dat een gemiddeld huishouden jaarlijks betaalt voor energie daalt al jaren achtereen. Was dit 1782 euro in 2014, in 2015 daalde dit naar 1739 euro. Op 1 januari 2016 was het gemiddelde bedrag 1661 euro. Dat komt neer op een daling van 7 procent in amper twee jaar tijd.

Groene stroom: steeds meer mogelijk

Ook groene stroom doet het goed. Hoewel het marktaandeel hiervoor stabiel is, lag het in 2015 op 64 procent. Wat bovendien opvalt is dat het aanbod aan groene stroom steeds gevarieerder wordt. De looptijden van de contracten zijn meer divers dan ooit, hetzelfde geldt voor de bronnen waaruit de duurzame energie wordt opgewekt. Die variatie in contracten en energiebronnen maakt dat ook de verschillen in prijs toenemen. Zo bedraagt het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind zo’n 133 per jaar. 

 

Bron: ACM